sunnuntai 24. lokakuuta 2010

Koreja kylppäriremontin keskelle


Kylppäriremontin vuoksi jouduin miettimään kylppäritavaroiden väliaikaissäilytystä jatkuvasti silmien alla. Esillä ollessaan sekalaiset purkit ja purnukat luovat melko levottoman visuaalisen efektin. 

Lumitähtiprojekti poiki ajatuksen virkatuista ja Paverpolilla kovitetuista pitsikoreista. Ensimmäisen korin tein vanupuikoille.



Kovitetun korin synnyttäminen - vinkkejä ja ohjeita

Jos et muista miten mikäkin silmukka tehtiin, katso Viivin virkkausnetin kuvalliset silmukkaohjeet.
  • Etsin ensin keittiöstä sopivan kokoisen kipon muotiksi. 
  • Virkkasin kiinteillä silmukoilla pyöreän lätkän pohjaksi. Sovitin sitä usein muotin pohjaan, jotta siitä tuli juuri oikean kokoinen ja litteä. Jos pohja kipristyy, tarvitaan enemmän lisäsilmukoita, jos taas lerpattaa reunoista, lisättyjä silmukoita on liikaa. 
  • Kun pohja on sopivan kokoinen, silmukkalisäykset voi lopettaa ja alkaa virkata reunaa. Jos korissa on tarkoitus säilyttää jotain isompaa tavaraa, voi virkata pitsiä suoraan pohjan jälkeen. Vanupuikot tulevat kuitenkin helposti pitsin reijistä läpi, joten tein muutaman kerroksen pylväitä. 
  • Tässä korissa on yhdistetty kahta erilaista pitsiä. Yhdellä mallilla siitä tulee selkeämpi, mutta toki voi tehdä vaikka joka kerroksen erilaiseksi.
  • Ensimmäisiin pitsikerroksiin on virkattu pylväs joka toiseen silmukkaan ja väliin ketjusilmukka. Seuraavan kerroksen pylväät voi virkata joko edellisen kerroksen pylväiden kohdalle tai ketjusilmukoihin kuten tässä.
  • Seuraava pitsi alkaa tekemällä jokaiseen edellisen kerroksen pylvääseen 4 pylvästä. Seuraavassa kerroksessa tehdään 6 ketjusilmukkaa, jotka kiinnitetään kiinteällä silmukalla edellisen kerroksen pylväsryhmien väliin. Seuraavassa kerroksessa tehdään 4 pylvään ryhmiä ketjusilmukkakaarien keskimmäiseen silmukkaan.
  • Tämän korin reuna on tehty 6 ketjusilmukan kaarilla, joiden päähän on tehty nirkko eli kaareen tehdään ensin 6 ketjusilmukkaa, piilosilmukka kolmanteen ketjusilmukkaan ja 3 ketjusilmukkaa. Kaari kiinnitetään kiinteällä silmukalla edelliseen kerrokseen.
  • Koria kannattaa sovitella muottiin usein virkkaamisen aikana. Sen pitäisi istua melko hyvin muotin päälle pikkuisen venyttämällä.
  • Kun kori virkattu ja langat päätelty, muotti suojataan talouskelmulla ja kori vedetään muotin päälle. Sitten kori sivellään Paverpolilla (tai esim. Erikeepperillä) ja annetaan kuivua. Pitsikohtiin kannattaa käyttää ohutta sivellintä ja vain vähän kovetusainetta. 
  • Jossain vaiheessa kuivumista muotin voi kääntää pohja alaspäin kelmulla tms. suojatulle alustalle. Näin voi varmistaa sen, että pohjasta tulee mahdollisimman tasainen, eikä kori keiku.
  • Korin voi virkata pelkästään pylväillä, jolloin se on vähemmän romanttisen näköinen. Kiinteillä silmukoilla korista tulee tukeva, eikä se välttämättä tarvitse Paverpol-käsittelyä vahvistukseksi. Myös langan paksuus ja kovuus vaikuttaa tukevuuteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti